VEĽKÝ ŠARIŠ: V starej škole dali mestskej knižnici nové priestory

18.02.2008 Prešov

Veľký Šariš 18. februára (TASR) - Mestskú knižnicu otvorili dnes v opravenej budove starej školy vo Veľkom Šariši.
Primátor mesta Róbert Oros o novej investícii tunajšej samosprávy povedal, že jej hlavným cieľom bolo vytvoriť lepšie podmienky na rozvoj kultúrnych aktivít, aby \"občania už dokázali mať takú nadstavbu\". Aj preto rozhodli o umiestnení knižnice práve do týchto priestorov, ktoré sú na námestí sv. Jakuba, tiež vynovenom.
Oprava budovy školy postavenej pred sto rokmi bol samostatný rozvojový projekt samosprávy. Jeho hodnota bola 28 miliónov Sk, pričom z eurofondov získali 18,2 milióna Sk, milión Sk šiel z rozpočtu mesta ako päťpercentné povinné spolufinancovanie projektu a zvyšných asi deväť miliónov Sk predstavuje hodnota práce, ktorú na oprave budovy vykonali občania a firmy mesta.
Knižnica spadá do kultúrno-informačného centra príspevkovej organizácie mesta Veľký Šariš, zriadenej 1. januára 2008. Patrí sem ešte napr. mestské múzeum a galéria a v marci v budove starej školy otvoria aj centrum voľného času pre mládež. Vznikli tu dve nové pracovné miesta, dovedna bude zamestnaných päť osôb.
Podľa riaditeľky centra Ivety Hurnej do nových priestorov priniesli vynovený univerzálny knižničný fond, ktorý budú ďalej dopĺňať. Knižnica je zmodernizovaná aj tým, že je tu osem počítačových staníc s internetovým pripojením. Pre najmenších čitateľov vzniklo farebné detské oddelenie s tvorivým kútikom. V letných mesiacoch zriadia čitáreň pod holým nebom s výhľadom na Šarišský hradný vrch.
 

Vyberte región